Mitä hierontaan tullessa täytyy tietää?

Jos ei ole koskaan elämässään käynyt hierojalla tai juuri minun luonani hieronnassa, saattaa monikin asia mietityttää. Kasasin alle asioita, joihin usein törmään työssäni. Toivottavasti ne madaltavat kynnystäsi lähteä hierontaan!

 

Miten valmistaudun hierontaan?

Hierontaan ei tarvitse juurikaan valmistautua. Hierojalle voi tulla ihan normaaleissa vaatteissa, suoraan töistä, suoraan harrastuksista, salilta tai kotisohvalta. En suosittele ottamaan voimakkaita kipulääkkeitä ennen hierontaa, sillä ne voivat vaikuttaa normaaliin ja terveeseen kiputuntemukseen hieronnan aikana. Krapulaisena, flunssaisena tai hierottavalla alueella olevan tulehduksen aikana hierojalle ei saa tulla.

Kun tulet luokseni hierontaan, voit jättää auton kadunvarteen tai tuoda sen pihaan. Jos edellinen asiakas on edelleen paikalla, tulen avaamaan oven heti, kun ehdin. Takin ja kengät voit jättää alakerran naulakkoon. Tämän jälkeen ohjaan sinut rintamamiestalon kierrerappusia toiseen kerrokseen, jossa toimistoni sijaitsee. Toimistosta löydät kuvia Facebook-sivuni Koulutettu hieroja Jenni Nurminen kautta.

Maksuvälineenä minulla käy niin käteinen kuin korttikin.

Mitä minun kuuluu tehdä, ennen kuin käyn hierontapöydälle?

Ensin tottakai käydään läpi, minkä asian takia olet hierontaan hakeutunut ja tehdään hoitosuunnitelma ko. kerralle. Tämän jälkeen voidaan hierottavan alueen peittävät vaatteet ottaa pois, tehdä vielä tarvittavat tutkimukset ja käydä hierontapöydälle. Ollessasi pöydällä, sinut peitellään pyyhkeillä, jotta olosi olisi mahdollisimman mukava. Jos palelee, kerrothan sen minulle.

Alusvaatteet voi hieronnan ajan pitää päällään. Poikkeuksena selkää hierottaessa urheilurintaliivit, joita ei selän puolelta saa avattua. Ne on hyvä heittää pois jo ennen pöydälle käymistä.

Hieronnan aikana

Turhan usein ihmisiltä kuulee juttuja siitä, miten joku hieroja on ollut todella kovakourainen tai vastaavasti liian helläotteinen ja näin ollen hieronnasta on jäänyt paha maku. Itse toivon, että kynnys antaa palautetta hierojalle jo hieronnan aikana, olisi mahdollisimman matala. On tylsää maksaa palvelusta, joka ei ollutkaan mieleinen. Kertomalla asiasta hierojalle heti, se saadaan korjattua ja asiakas saa vastinetta rahoilleen.

Hierojalle on hyvä kertoa myös se, jos kutisee herkästi. Tuolloin mm. jalkapohjien tai kylkien alueen hierominen saattaa olla enemmän inhottavaa kuin mielekästä. Tarpeen mukaan hieroja osaa tuolloin käyttää myös erilaisia tekniikoita kutinan minimoimiseksi.

Hieronnan aikana on täysin normaalia, että etenkin niska-hartiaseutua hierottaessa, nenä menee monilla asiakkailla herkästi tukkoon. Pyydä reippaasti nenäliinaa, jos siltä tuntuu!

Hieronnassa saa jutella, olla hiljaa tai vaikka ottaa torkut. Hyvä hieroja osaa sanomattakin aistia, onko asiakas juttutuulella vai ei.

Miten toimitaan hieronnan jälkeen?

Hierontapöydältä kannattaa nousta aina varovasti ja itseään kuunnelleen ylös. Huimauksen tunne hieronnan jälkeen on täysin normaali ja menee yleensä minuuteissa ohi. Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia, toisia ei huimaa koskaan ja toisia huimaa joka kerta. Minulta saat lähtiessäsi kivennäisveden matkaan. Muistathan siis juoda hieronnan jälkeen hyvin, jotta kuona-aineet poistuvat elimistöstä. Veden juominen voi myös helpottaa huimauksen tunnetta.

Hierotun alueen kannattaa myös antaa levähtää päivä tai pari. Eli jos esimerkiksi pohkeita on hierottu, ei kannata samana päivänä tai välttämättä vielä seuraavanakaan lähteä kovalle juoksulenkille. Toisaalta, jos niskaa on hierottu, se ei estä alakropan treenaamista samana päivänä. Edelliseen liittyen, hierottu alue saattaa olla muutaman päivän ajan hellänä tai jopa hieman kipeä, tämäkin on täysin normaalia ja paranee itsekseen.

Hieronnan jälkeen annan mielelläni myös kotihoito-ohjeita ja venyttelyohjeita asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

 

Siispä nyt ei muuta kuin hyvästi lihaskireyksille ja tervetuloa rentouttavaan hierontaan!

 

Jenni Nurminen, koulutettu hieroja

terveydenhoitaja, sairaanhoitaja